top of page

MALMÖ TAEKWONDOS HISTORIA

Den 24 septemper 1984 grundades “Po-Eun Taekwondo” (KFUK-KFUM Malmö Taekwondo) av Jörgen Kristensen, Jörgen Nilsson och Peter Nordström. Namnet Po-Eun kom till efter det mönster som Jörgen Kristensen senast studerat och det var också det mönster som innehöll en viktig mening. Innebörden i Po-Eun är att hur mycket man än blir kritiserad av den tränare man har, kommer man ändå aldrig att sluta att träna under honom. Mönsterdiagrammet betyder att man skall känna lojalitet mot kung och fosterland.

Första terminen fanns det 41 medlemmar som tränade tre gånger i veckan på Betaniaplan i KFUM-huset. Klubben växte snabbt och snart kunde över 100 personer räknas in i medlemsregistret. Under åren som gått har medlemsantalet ökat stadigt och snabbt vilket innebär att Po-Eun i nuläget är ett av Sveriges absolut största och mest välkända Taekwondoföreningar.

Under de tre första åren tillhörde klubben ITF-organisationen (International Taekwondo Federation) men hade hela tiden kontakt med WTF (World Taekwondo Federation). 1987 gick Po-Eun helt över till WTF-organisationen.

Under 1990-talet växte Po-Eun Taekwondo fram som en av Sveriges absolut framgångsrikaste Taekwonoföreningar. Po-Euns välkända kamplag erövrade medalj efter medalj både nationellt och internationellt. Under mitten av 90-talet nådde Po-Eun sina allra största framgångar.

1993 tog Patrick Karlsson en bronsmedalj under Öppna ITF VM. Året efter, 1994 tog Nico Davis en bronsmedalj på Öppna VM i England. Men det var inte bara ett brons Po-Eun fick med sig därifrån. Utan med ett lag, bestående enbart av Po-Eunare, vann guld i Lag-VM under samma tävling. I finalen slog man ut världnationen och de regerande mästarna Storbritannien. Under samma tävling tog även Kristina Persson VM-guld i mönster!

 

Framgångarna fortsatte när Nico Davis 1995 tog ett VM-brons i officiella Taekwondo-VM. Medaljens värde häpnar än mer när man ser att Nico på vägen fram till sitt brons, blev första svensk någonsin att slå en Korean i VM-sammanhang. Bara ett år senare stod Po-Eun för en enastående bedrift där hela tre Po-Eunare knep medaljer på EM i Helsingfors, Finland. Medaljskörden var bland annat två EM-guld genom Nico Davis och Eva Wallner,.

 

På senare år har det skett en generationsväxling, men än idag står sig Po-Eun som en av Sveriges absolut starkaste klubbar. Stjärnskottet Hanna Zajc har, trots sin unga ålder, redan 4 stycken EM-medaljer samtidigt som hon blev den första svenska tjejen att kvala in till Olympiska Spelen. Detta gjorde hon 2008 där hon kvalade in till Peking-OS 2008. Under OS slutade Hanna på en 7:e plats. Efter OS i peking växte det europeiska intresset för taekwondo så mycket att man valde att arrangera ett U21 EM 2009. Detta mästerskap blir mer lyckat för varje gång det arrangeras och sedan första arrangemanget 2009 har Po-Eun redan haft stora framgångar, inte minst 8 medaljer har vi lyckats samla på oss.

 

Det skulle dröja hela 18 år innan Sverige återigen kunde knipa åt sig en medalj på ett världsmästerskap i Taekwondo. Efter Po-Eun’s Nico Davis var det dags igen för Po-Eun att assistera det svenska landslaget genom att kamma hem ännu ett VM-brons. Denna gång via Casandra Ikonen, blott 18 år gammal under världsmästerskapet.

Vår historik är kryddad med fina medaljer, men stora medaljer är inte allt vi har. Föreningen har växt och har idag över 700 aktiva medlemmar. 2015 bytte vi officiellt namn från "Po-Eun KampsportCenter" till "Malmö Taekwondoklubb".

Malmö Taekwondo har genom hårt arbete och enorm satsning alltid lyckats nå stora resultat ute på tävlingsbanorna, samtidigt som klubben ständigt växt och blivit större. Alla trivs på Malmö Taekwondo, oavsett om man är där för motionens skull, eller om man vill satsa.

bottom of page